Близо 50 000 души от Пловдив са декларирали доходите си пред

...
</TD
>Близо 50 000 души от Пловдив са декларирали доходите си пред
Коментари Харесай

50 000 души от Пловдив се отчетоха пред НАП, наближава крайният срок

Близо 50 000 души от Пловдив са заявили приходите си пред Национална агенция за приходите две седмици преди приключване на крайния период – 30 април. Повече от 85 % от годишните данъчни заявления са подадени по електронен път с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф (КЕП). Над 850 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 6 300 са ги подали в офиса на приходната организация, допълват от Национална агенция за приходите.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2023 година приходи от възнаграждения, даже и в случай че данъкът им е удържан в цялостен размер от платеца на прихода. Земеделските стопани и лицата, които през предходната година са получили приходи от наем или от продажба на имущество, също би трябвало да попълнят формуляра. В декларацията се показват и някои облагаеми с финален налог приходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител и други.

Срокът за обявление и заплащане на налога по годишните данъчни заявления е 30 април.

Физическите лицата, извършващи активност като търговци (например регулярно продават артикули в интернет за печалба), едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се таксуват като Едноличен търговец, подават годишните си заявления за приходите до 1 юли 2024 година, защото 30 юни е неделя. В случай че едноличен търговец или регистриран аграрни собственик, който се полза като Едноличен търговец, е получил и приходи, които не са свързани с тази му активност, като да вземем за пример от наем, те се заявяват в период до 30 април, прецизират още от Национална агенция за приходите.

Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията и заплащане на отговорностите е през портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от авансово попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната организация от работодателите и платците на приходи.

Онлайн заплащането е една от най-често употребяваните електронни услуги на Национална агенция за приходите. От началото на годината досега през нея без такси са платени близо 208 млн. лева налози и осигурителни вноски.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефоните на приходната организация: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор и в уеб страницата на Национална агенция за приходите.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР